Vintercamping, tips och råd.
Några tips för vintercamping
Det är något speciellt med att vintercampa, men du och ditt fordon måste vara väl förberedda. Snö och minusgrader ställer andra krav på utrustningen. Pröva grejerna i förväg. Även om du har skaffat en fin husbil och bra utrustning för alla förhållanden är det klokt att kolla att allting fungerar innan det blir skarpt läge.
Låt gärna vår verkstad kontrollera och serva husvagnen eller husbilen, men det finns en hel del som du själv måste ta ansvar för.
Lär känna ditt fordon och läs igenom alla bruksanvisningar. Då har du bättre förutsättningar att hitta lösningar om något skulle krångla.
Innan du åker.
Värmesystemet måste fungera perfekt. I ett vattenburet värmesystem måste glykolhalten klara rejäl kyla. Ingen vill komma fram och upptäcka att husvagnen är iskall.
Batteriet ska vara i gott skick. Kontrollera syrahalten och vätskenivån i batteriet, och se till att det är väl laddat. Om det har några år på nacken kan du låta vår verkstad testa funktionen.
Alla husbilar, även de med totalvikt över 3,5 ton skall ha vinterdäck. I besvärligt väglag kan framhjulsdrivna husbilar ha svårt att ta sig fram. Ett par snökedjor kan rädda situationen och utomlands är det faktiskt lag på snökedjor i vissa länder.
Resor på vintern kräver friktionsdäck eller dubbdäck på både bil och husvagn. Om dragbilen har dubbdäck, måste det sitta dubbdäck på vagnen också. Kontrollera skicket på däcken.
Se till att gasolflaskorna är fyllda. Om det är rejält kallt kan det gå åt mycket gasol. För att slippa gå ut i kylan kan du låta montera en automatisk omkopplare, som skiftar från den tomma till den fulla flaskan. Med elektrisk fjärrindikering kan du inifrån husvagnen eller husbilen se när omkopplaren har slagit om.
Håll rent från snö på och runt ditt fordon. Snön kan hindra lufttillförseln till fordonets ventilationssystem.
När du kommit fram.
Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att det inte går att köra iväg innan de tinat upp.
För att undvika att stödben och hjul fryser fast kan man lägga plankbitar under.
Kom ihåg godkända elkablar och adapters. Undvik att lägga kabeln på marken, då den riskerar att frysa fast.
Ventilationen måste vara öppen för att det ska vara säkert att övernatta i husbilen eller husvagnen.
Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar. Skotta alltid taket efter snöfall.
Tänk på den ökade brandrisken. Skaffa en brandsläckare, brandfilt och annan utrustning som behövs för att snabbt kunna rädda situationen om det börjar brinna. Det bör finnas minst en brandvarnare i vagnen/bilen.
Ett vinterförtält är bra att ha. De har en kraftigare konstruktion för att bättre klara kyla och tung snö på taket. Taklutnigen gör också att snön lättare glider av. Ett termotak gör så du slipper kondens och isbildning. Använd extra kraftiga tältpinnar som klarar av att slås ned när marken är frusen.
Efter vintercampingturen
En nogrann rengöring efter campingturen är viktigt. I vinterväglag blir fordonet blir extra smutsigt. En blandning av salt, modd och grus fastnar lätt, men så länge du inte börjar tvätta så skadar det inte lacken.
Vänta istället tills du kommer hem och ge en kärleksfull rengöring. Om du vill kunna titta ut under vistelsen, kan du tvätta fönstren med ljummet vatten och mjuk trasa så att du inte repar.