Förfrågan vid önskemål om ändring av totalvikt

OBS! Vi behandlar inga förfrågningar under juli månad pga semester

Innan du skickar din förfrågan, vänligen läs följande

Om du skickar in en förfrågan via formuläret nedan så får du svar inom kort ett svar med information om vad som gäller för just ditt fordon vid upp- eller nedvägning. Vi informerar även om kostnaden samt leveranstid för intyg och typskylt, samt vart du kan vända dig vid eventuell beställning av delar och bokning för montering av eventuellt arbete för att fordonet ska uppfylla de krav som ställs vid ändring av totalvikt. Kostnad för registreringsbesiktning varierar mellan olika aktörer på marknaden, vänligen kontakta din lokala Bilprovning för prisuppgift.

Ofullständiga förfrågningar behandlas ej. Vi tar ej emot förfrågningar per telefon.

Läs mer detaljerad information om vad som gäller vid ändring av totalvikt för husbil eller husvagn nedan.

Ändring av totalvikt på husbil

En uppvägning till högre totalvikt, eller nedvägning till lägre totalvikt är i vissa fall möjlig. Det som avgör om det är genomförbart eller inte beror på vad för uppgifter som finns inskrivet i fordonets typgodkännande. Vid möjlighet till höjning eller sänkning av totalvikten på en husbil så måste fordonet genomgå en registreringsbesiktning där ett intyg med den nya totalvikten visas upp, samt att en ny typskylt med de nya uppgifterna är monterad på fordonet. Vid uppvägning till högre totalvikt så krävs i vissa fall även en teknisk förändring så att fordonet uppfyller den tekniska specifikation som finns inskrivet i fordonets typgodkännande. Att sänka totalvikten på en husbil är i vissa fall möjligt. I de fall en sänkning av totalvikten är möjlig så krävs aldrig någon teknisk förändring.

Ändring av totalvikt på husvagn

En uppvägning till högre totalvikt, eller nedvägning till lägre totalvikt är i vissa fall möjlig. Det som avgör om det är genomförbart eller inte beror på vad för uppgifter som finns inskrivet i fordonets typgodkännande. Vid möjlighet till höjning eller sänkning av totalvikten på en husvagn så måste fordonet genomgå en registreringsbesiktning hos Bilprovningen där ett intyg med den nya totalvikten visas upp, samt att en ny typskylt med de nya uppgifterna är monterad på fordonet. För husvagnar så kräver Bilprovningen alltid att en teknisk förändring är gjord innan fordonet registreringsbesiktigas – detta krav gäller oavsett om totalvikten höjs eller sänks.
Fabrikat

 • Bürstner
 • Concorde
 • Frankia
 • Hobby husbil
 • Hobby husvagn
 • Niesmann+Bischoff
 • Pilote
 • Sunlight
 • Polar husvagn
 • Rapido
 • Dethleffs


info@ffc.sereservdelar.hyssna@ffc.seservice.hyssna@ffc.se;service1.hyssna@forsbergsfritidscenter.seforsaljning.hyssna@ffc.se
info.kalmar@ffc.se reservdelar.kalmar@ffc.seservice.kalmar@ffc.seforsaljning.kalmar@ffc.se
info.karlstad@ffc.sereservdelar.karlstad@ffc.seservice.karlstad@ffc.seforsaljning.karlstad@ffc.se
info.linkoping@ffc.sereservdelar.linkoping@ffc.seservice.linkoping@ffc.seforsaljning.linkoping@ffc.se
info.borlange@ffc.sereservdelar.borlange@ffc.seservice.borlange@ffc.seforsaljning.borlange@ffc.se
info.stockholm@ffc.sereservdelar.stockholm@ffc.seservice.stockholm@ffc.seforsaljning.stockholm@ffc.se
info.bjuv@ffc.se reservdelar.bjuv@ffc.seservice.bjuv@ffc.seforsaljning.bjuv@ffc.se
info.hyssna@ffc.sereservdelar.hyssna@ffc.seservice.hyssna@ffc.seforsaljning.hyssna@ffc.se