🌻🌸 VÅRYRA! 🌸🌻

Erbjudanden på husbilar och husvagnar med snabb leverans

Räntekampanj 5.95%

Köp en ny husbil eller husvagn och ta del av vår räntekampanj

Campa i fjällen – 10 naturnära destinationer

Att campa behöver inte bara betyda sol, bad och sena grillkvällar. Camping i en annorlunda miljö – svenska fjällen – är både bekvämt, äventyrligt och bra för plånboken.

Att vintercampa kan låta lite väl kyligt. Men faktum är att en campingsemester i fjällen erbjuder många fördelar utan att bekvämligheterna försämras. På de flesta ställplatserna erbjuds värmande lokaler där tvätt, disk, dusch, matlagning är möjligt. Ofta finns även avslappningsrum och bastu – perfekt efter en kall dag på fjället.

Att vidga sina vyer och vintercampa är ett bra tips för den som äger eller är sugen på husbil eller husvagn. Moderna campingfordon har ju idag bra värmesystem så en prisvärd campingsemester i svenska fjällen är inga problem alls, säger Jonas Karlsson, vd på Forsberg Fritidscenter.

Fjällcampa med husvagn eller husbil

Forsbergs Fritidscenter listar fjällvärldens 10 bästa campingplatser:

1. Vemdalen

Vid foten av Vemdalsfjällen ligger vackra och natursköna Vemdalens camping. Här kan du njuta av en lugn semestervecka och samtidigt ha närhet till liftsystemet som ligger 8 minuters bilväg bort. Vill man inte åka utför kan man med fördel utnyttja de fina längd- och skoterspåren. Här finns även möjlighet till vandring på fjället och fiske i en närliggande sjö.

2. Funäsfjällen

Vill man upptäcka Funäsfjällen är det Fjällnäs camping som gäller. Hit har man vallfärdats för vintersport sedan 1882 och vintersportanläggningen är än idag en av Nordens största. Förutom att åka skidor – både utför och på längden – kan man åka hundsläde för en extra peng. Campingen erbjuder även servicehus med dusch, toalett, bastu och fullt utrustat kök.

3. Åre

Med oslagbar utsikt över Åreskutan och närhet till den välkända skidorten är Åre camping ett utmärkt alternativ för fjällsemestern. Här finns i stort sett alla vinteraktiviteter du kan tänka dig på nära avstånd. Precis utanför området finns vandringsleder och skid- och skoterspår. Vill man prova på isklättring finns även den möjligheten. Här finns även ett servicehus med duschar och toaletter.

Åre Camping

4. Idre

Om störst fokus läggs vid utförsåkningen är Renen camping i Idre rätt för dig. Här bor du nämligen mitt i backen med liften rakt utanför dörren. Vill man även vandra eller åka längdskidor finns det goda möjligheter för det. På hela campingområdet erbjuds fritt Wifi och i servicehuset finns kök, dusch, toalett och torkrum.

Idre Fjäll - Forsbergs Fritidscenter

5. Sälen

I Sälenfjällen kan man hyra ställplats i Lindvallen med direkt närhet till det stora liftsystemet. Här kan man även åka längdskidor eller använda det omfattande skoterledsnätet. Blir man trött på att åka samma backar flera dagar i rad kan man med fördel ta bussen vidare till Tandådalen eller Hundfjället. Lindvallens campingplats erbjuder även servicehus med duschar och toaletter.

6. Riksgränsen

Har man inte bråttom och vill spendera hela vintern i backarna kan Riksgränsens campingområde vara ett roligt alternativ. Med Sveriges och kanske Nordens bästa offpist-skidåkning kan man ta campingsemestern till nya äventyrliga nivåer. Här har du närhet till liftsystemet men vill man kan man med fördel sätta på stighudar på skidorna och utforska fjället för egen maskin. Campingplatsen är belägen intill sjön Vassijaure och på området finns servicehus med dusch, bastu och diskmöjligheter.

7. Ramundberget

I vackra Ramundberget ligger campingplatsen precis vid foten av liftsystemet. Ta dig till liften på nolltid och när systemet stänger kan du smidigt skida hela vägen fram till dörren. Här finns även fina längd- och skoterspår för den som inte nöjer sig med utförsåkning. På området finns ett servicehus som erbjuder kök, dusch, toalett och bastu.

8. Grövelfjäll

I dalarnas nordligaste skidområde finns fina campingmöjligheter. Här bor du med fjället utanför dörren – både liftsystem och längdspår ligger alldeles i närheten. Vill man i stället gå på topptur eller åka skoter erbjuds ett oändligt fjällandskap. På campingområdet finns även ett servicehus med duschar, toaletter och restaurang.

9. Storhogna

Vill man uppleva lugnet i en riktig fjällby rekommenderar vi Storhogna camping i orten med samma namn. Här finns oändliga möjligheter till fina toppturer och 52km preparerade längdspår. Är man dessutom sugen på utförsåkning finns Storhognas skidområde och Vemdalsskalet med stort liftsystem ett par kilometer bort. På campinganläggningen finns ett servicehus med duschar, toaletter och bastu.

10. Romme

Vill man inte åka så långt för att fjällsemestra är Romme Alpin ett bra alternativ. Här får du fjällkänsla och snögaranti fast på ett lite närmare avstånd. Systemet är stort – 33 nedfarter och 13 olika liftar – och passar perfekt för både nybörjaren och den vana skidåkaren. I Borlänge, 20 km ifrån liftsystemet, finns First Camp Mellstas fina campinganläggning. Vintertid har campingplatsen en egen snökanon och längdspår med belysning.

5 tips för vintercamping

 

Boka rätt veckor:

Vill man maxa fjällsemestern är det bra att fundera över vilka veckor man vill boka. Ofta är det både fullt i backen och dyrare dygnsavgift under fjällvärldens mest populära veckor. Istället för campa under sport- och påsklovsveckorna kan man med fördel boka en annan helg eller vecka.

Se över vattensystemet:

För att slippa stå med fruset vattensystem är det bra att se över hur det fungerar i just din husvagn eller husbil. Ett alternativ är att alltid ha reservdunkar med vatten – dessa fryser långsammare än vattnet i ledningarna.

Tänk på avloppet:

Avloppet kan också förfrysa. För att minska den risken kan man med fördel hälla i frostskyddsvätska i systemet. Dessa finns på de flesta husvagns- och husbilsåterförsäljare och sänker fryspunkten i avloppsvattnet.

Glöm inte värmen:

Det är inte roligt att behöva gå på kalla golv efter en lång dag i backen. Installera därför ett provisoriskt värmegolv i husvagnen eller husbilen. Se även till att det finns extra värmekällor som värmeelement, värmefiltar och tjocka täcken.

Bra att ha:

Glöm inte bort att ta med de redskap som kan behövas under en fjällcampingsemester:

  • Snöskyffel för att skotta ställplatsen
  • Träplattor att ha under stödbenen så de inte fryser fast
  • Ordentliga ficklampor
  • Extra gasolflaskor
info@ffc.sereservdelar.hyssna@ffc.seservice.hyssna@ffc.se;service1.hyssna@forsbergsfritidscenter.seforsaljning.hyssna@ffc.se
info.kalmar@ffc.se reservdelar.kalmar@ffc.seservice.kalmar@ffc.seforsaljning.kalmar@ffc.se
info.karlstad@ffc.sereservdelar.karlstad@ffc.seservice.karlstad@ffc.seforsaljning.karlstad@ffc.se
info.linkoping@ffc.sereservdelar.linkoping@ffc.seservice.linkoping@ffc.seforsaljning.linkoping@ffc.se
info.borlange@ffc.sereservdelar.borlange@ffc.seservice.borlange@ffc.seforsaljning.borlange@ffc.se
info.stockholm@ffc.sereservdelar.stockholm@ffc.seservice.stockholm@ffc.seforsaljning.stockholm@ffc.se
info.bjuv@ffc.se reservdelar.bjuv@ffc.seservice.bjuv@ffc.seforsaljning.bjuv@ffc.se
info.hyssna@ffc.sereservdelar.hyssna@ffc.seservice.hyssna@ffc.seforsaljning.hyssna@ffc.se