Hållbarhetsrapport
Denna hållbarhetsrapport är en del utav förvaltningsberättelsen i årsredovisningen för räkenskapsåret 2021-01-01 – 2021-12-31, Forsbergs Fritidscenter i Hyssna AB, 556431-7856.
Forsbergs Fritidscenter är återförsäljare av nya och begagnade husbilar och husvagnar. I sortimentet finns också diverse tillbehör och underhållsprodukter. Försäljningen sker genom sju center i Sverige, där respektive centers platschef har ett övergripande ansvar för den verksamhet som bedrivs där. Forsbergs Fritidscenter bedriver även service av husbilar på samtliga anläggningar samt motorservice på utvalda anläggningar.
Husbilar och husvagnar köps av tillverkare i Europa, framförallt från Tyskland men också från Frankrike. Begagnade husbilar och husvagnar köps endast in i Sverige.
Hållbarhetsarbetet i Forsbergs Fritidscenters verksamhet omfattar arbetet med miljöfrågor, antikorruption, personalfrågor och sociala förhållanden samt mänskliga rättigheter. Bolagets arbete med hållbarhet utgår från såväl hantering av risker som kan uppkomma inom respektive hållbarhetsområde såsom möjligheter att bidra till positiv förändring inom området
De mest väsentliga hållbarhetsfrågorna för koncernens verksamhet är:
– De anställdas arbetsmiljö och arbetsvillkor
– Affärsetik i relation till kunder och leverantörer
– Fordonens prestanda (kvalitet, miljö och säkerhet)
– Miljöarbetet på bolagets center
1. Styrning och policy
Hållbarhetsarbetet bedrivs framförallt av bolagets respektive center, med styrning från koncernens ledning och styrelse, via policys och riktlinjer. Den mest centrala policyn är Forsbergs Fritidscenters etiska riktlinjer som delgivits samtliga medarbetare vid anställningen och åter av samtliga anställda signerats vid utgången av 2018. Därutöver finns en personalhandbok med personalrelaterade policys och rutiner. En miljöpolicy samt en uppdaterad ny arbetsmiljöpolicy har införts under 2019.
Forsbergs Fritidscenters VD har det övergripande ansvaret för bolagets hållbarhetsstrategiska arbete, inklusive hanteringen av hållbarhetsrisker. Hållbarhetsfrågorna styrs av ledning på bolagsnivå, med målsättningar som gäller för samtliga center. Ett ständigt förbättringsarbete pågår för att förbättra och utveckla processer och rutiner. Under 2020 och 2021 har bland annat ett forum för att utveckla samt strömlinjeforma processerna och rutinerna inom verkstad och butik skapats.
Arbetet med att ta fram och redovisa relevanta resultatindikatorer påbörjades under 2018 och fortgår under 2021. I nuläget redovisar bolaget indikatorer gällande arbetsmiljö, fall av återkallade produkter samt eventuella fall av korruption eller andra oegentligheter.
Forsbergs Fritidscenter har under 2019 påbörjat arbetet med certifierad verkstad och har under 2020 blivit godkända för första delen, lagefterlevnad, och har under 2021 slutfört sista delen. Samtliga 7 center är nu certifierade.
Under 2022 så kommer bolaget att fastställa en uppförandekod, som i stort kommer att efterlikna den av vår huvudägare, Ratos AB:s fastställda uppförandekod. Vi kommer då också att inleda arbetet med att få våra relevanta leverantörer att godkänna och signera vår uppförandekod och därmed också kunna få möjligheten att välja bort leverantörer som inte uppfyller våra krav.
2. Miljöarbetet
Forsbergs Fritidscenter bedriver ingen tillståndspliktig verksamhet men har vid vissa center tillsyn på tvätt från kommunen. Direkt miljöpåverkan består av energiförbrukning, hantering av kemikalier i anläggningar och verkstäder samt miljöpåverkan från användning av förbrukningsmaterial. Respektive center har ansvar för att där bedriva ett systematiskt miljöarbete.
Under 2020 och 2021 har en rad lokala åtgärder vidtagits för att förbättra miljöarbetet. På koncernens center har rutiner vidareutvecklats för att förbättra avfallshantering, bland annat genom att förbättra rutiner för sortering av metall, elavfall, batterier, plast, kartong och brännbart material.
Under 2020 och 2021 har Forsbergs Fritidscenter klarlagt särskild riskbedömning av kemikalier inom verksamheten, med syftet att kartlägga risker i samband med kemikaliehantering vid samtliga center. Riskbedömningen görs utifrån mängd, frekvens samt lokalernas utformning. Utifrån detta kan sedan rutinerna strömlinjeformas över centren och vidareutvecklas ytterligare.
Bolagets indirekta miljöpåverkan är framför allt den miljöpåverkan som fordonen har vid användning, samt den miljöpåverkan som tillverkning av fordon och andra varor medför. Forsbergs Fritidscenter kan bidra till ett mer hållbart samhälle genom att orientera kunderna mot miljövänligare val vid köp av husbil, en utveckling som förväntas komma snabbare i takt med samhällsomvälvningen mot icke fossila transporter.
Bolaget är också aktivt i att utbilda kunder i miljöfrågor, t.ex. när det gäller rengöring och tömning av gråvatten och toakassetter, bland annat med information på Forsbergs Fritidscenters hemsida samt vi fysiska genomgångar med kund.
Under 2021 har Forsbergs Fritidscenter gått över till att hållbarhetsrapportera tillsammans med KVD och utefter deras beräkningsmodeller. På så sätt har beräkningarna av Forsbergs Fritidscenters CO2-emission avtryck blivit mer utförliga. Eftersom det är första året bolaget gör beräkningar på detta sätt, blir 2021 ett referensår för kommande års hållbarhetsarbete.